Nieuws & blog

6 redenen om juist nu digitaal te gaan werken

Het ideale overstapmoment vanwege de economische groei

Hoewel de voorspellingen nogal uiteenlopen, lijkt het erop dat de crisis in de bouw voorbij is. Goed nieuws dus, maar dit zal in de nabije toekomst onvermijdelijk gaan leiden tot een toename van het aantal offerteaanvragen. Omdat u nu nog de tijd hebt om structurele wijzigingen in uw werkgewoontes aan te brengen, is het dus hét moment om ‘digitaal werken’ in te voeren binnen uw bedrijf. Want voor u het weet, wordt u overspoeld door een grote hoeveelheid aanvragen en wordt u gegijzeld door uw oude en vertrouwde, maar zeker ook inefficiënte manier van werken.

Reduceer uw bedrijfskosten aanzienlijk

Door digitaal te gaan werken bespaart u op drie niveaus. Niet alleen kunt u uw plotkosten reduceren, maar daarnaast kunt u enorm besparen op arbeids- en faalkosten. Een succesvolle digitalisering verdient zich vaak binnen enkele maanden terug. Belangrijk is echter wel dat u zich realiseert dat naast goed ingerichte en overzicht verschaffende software, ook snelle hardware en educatie van cruciaal belang zijn. Indien één van deze drie pijlers onderbelicht blijft zal de kans op een succesvolle digitalisering aanzienlijk afnemen.

Potentiële jonge werknemers zijn voorbereid op digitaal werken

Afgestudeerden van bouwopleidingen zijn vaak al vertrouwd met het digitale werken. Vanwege de mate van vergrijzing in relatie tot de uitstekende vooruitzichten van de sector, zult u deze jonge werknemers hard nodig hebben. Zij zijn niet geïnteresseerd in analoge werkprocessen, dus wanneer u deze jonge talenten wilt binden binnen uw organisatie, zult u moeten investeren in digitale werkprocessen.

Alle content is al digitaal beschikbaar, dus waarom nog analoog blijven werken?

De tijd dat er dozen vol met tekeningen werden verstuurd ligt al een aantal jaren achter ons. Opdrachtgevers verstrekken de bescheiden uitsluitend nog digitaal. Soms ondersteund met een BIM-model, maar vanwege de juridische onschendbaarheid ook altijd in de vorm Portable Document Format (PDF). Het goede nieuws is dat u met deze PDF-bestanden ook prima de BIM-standaard kunt volgen. U kunt PDF-bestanden simpel samenvoegen tot één compleet informatiemodel en ze daarnaast ook digitaal delen met anderen, waardoor samenwerken en informeren simpele taken worden.

Niet achterblijven maar investeren in de toekomst

Digitaal werken vereist een investering in hardware, software en educatie. Vooral een investering in educatie is erg winstgevend. Of u nu wordt geconfronteerd met 2D of 3D bescheiden, de onderliggende werkprincipes vertonen in beide gevallen veel verwantschap. Digitale werkprocessen hebben veel met elkaar gemeen. Een werknemer die eenmaal een digitale werkhouding heeft, kan eenvoudig switchen tussen aangeboden softwarepakketten en is zeer goed bereid op ‘wat komen gaat’.

Profileer u als een moderne speler

Uw opdrachtgever wil waar voor zijn geld. Een investering in digitale processen resulteert in minder verspilling, in snellere en betere offertes en in minder faalkosten.

door: Jack van Rooij

tekening blog redenen voor digitaal werken